Veiligheid en privacy met een fraudebestendig blockchain-netwerk

Beveiliging Blog

Door de expansie van cryptovaluta’s hebben de media vaak bericht over de deugden van de blockchain-technologie. Naast de toepassing op de financiële markt heeft blockchain ook het potentieel om nieuwe kansen te creëren in de industrie en bestaande technologieën en processen te transformeren.

Cryptovaluta’s waren bedoeld en ontwikkeld om gedecentraliseerd te zijn, d.w.z. zonder controlepunt, en relatief anoniem, maar niet alle blockchains hoeven dezelfde mechanismen te hebben, vooral als de deelnemers kunnen worden geïdentificeerd en vertrouwd. Met andere woorden, er kunnen blockchain-netwerken zijn die uitgaan van premissen en regels die meer of minder complex zijn dan die van cryptovaluta’s.

Ongeacht de complexiteit van de vooraf door de ontwikkelaars overeengekomen regels, zal het eindproduct echter altijd een digitaal bestand zijn dat de sequentiële en onveranderlijke registratie van transacties bevat, dat wil zeggen een fraudebestendig blockchain-netwerk.

Hoe werkt een fraudebestendig blockchain-netwerk?
Technisch gezien groepeert een blockchain transacties in vooraf bepaalde blokken en voorkomt dat nieuwe transacties worden geregistreerd totdat het huidige blok door de leden van het netwerk is gevalideerd. Als voorwaarde voor het behoud van de integriteit van de blockchain wordt elk nieuw blok gekoppeld aan het vorige blok na een complex verificatie- en validatiemechanisme.

Aangezien de records van blockchains bestand zijn tegen wijzigingen en dus niet met terugwerkende kracht kunnen worden gewijzigd, valt niet te ontkennen dat deze onveranderlijkheid positieve gevolgen heeft voor de veiligheid van de opgeslagen gegevens en ook voor de privacy van de gegevens die erin worden opgenomen. In die zin kan worden gesteld dat het blockchain-netwerk fraudebestendig is.

Blockchain zorgt voor digitale veiligheid
Blockchain heeft een impact op zowel specifieke gebieden van bedrijven als op het leven van klanten. De cryptografie van informatie, die haar oorsprong vindt in de context van cryptovaluta’s, speelt een belangrijke rol in de digitale veiligheid. De blockchain decentraliseert gegevens en slaat ze veiliger op. Dit maakt het dus mogelijk informatie te traceren. Cyberveiligheid is een van de belangrijkste resultaten.

Bovendien worden blokken opgeslagen op meerdere computers verspreid over de hele wereld. Zelfs indien zij geografisch ver van elkaar verwijderd zouden zijn, zijn zij onderling verbonden en wanneer een wijziging in de blokken wordt aangebracht, wordt deze slechts aanvaard indien de systemen waaruit het netwerk bestaat, dit toelaten.

Daarom zal, vanaf het moment dat een computer wordt gehackt, de andere apparatuur proberen de aanval te voorkomen. Bijgevolg wordt de invasie geëlimineerd door blockchain technologie.

Conclusie
Dankzij de technologie heeft blockchain tal van voordelen en toepassingen. De functie schakelt tussenpersonen uit en transacties vinden in real time plaats. Naast veiligheid vermindert blockchain het risico op fraude omdat de gegevens controleerbaar en verifieerbaar zijn. Het is niet alleen op cryptovaluta’s dat blockchain betrekking heeft, aangezien het dubbele uitgaven en fraude voorkomt.

Delen  

30 mei 2022

Alles over vastgoed

Welkom op mijn blog over vastgoed, mijn naam is Mustafa en ik ben 47 jaar. Toen ik in de jaren '90 voor makelaar een opleiding volgde, begon ik alsmaar meer interesse te tonen voor het kopen en verkopen en voor het huren en verhuren van huizen, studio's, appartementen en (bouw)gronden. Ik maakte van mijn passie mijn beroep en ben nu dagelijks actief bezig op de vastgoedmarkt. Het is fantastisch mensen bij te staan in hun keuze naar dat stekje waar zij zich goed (gaan) voelen. Op deze blog vind je interessante artikelen, nieuws over recente projecten, eigen ervaringen en tips & tricks met betrekking tot vastgoed. Ik hou het voor iedereen verstaanbaar. Veel leesplezier alvast!